ערב מלחמת העולם השנייה חיו בצפון אפריקה כ-400,000 יהודים, שהחלו להשתלב במדינות אלו לאחר חורבן בית שני. השפעת הכיבוש הגרמני והאיטלקי במהלך המלחמה הביאה למדיניות גזע קשה, שכללה פיטורים, עבודות כפייה, גירוש למחנות ריכוז, וחלקם אף הועברו לברגן בלזן. לאחר המלחמה, רבים מהם עלו לישראל וניסו לספר את סיפוריהם, אך נתקלו לעיתים בחוסר אמון. פעילות זו נועדה להעלות את זיכרון יהודי צפון אפריקה בתקופת השואה ולשלב את סיפורם בנרטיב ההיסטורי הרחב.
עדויות אישיות מארצות המגרב
עם פלישת כוחות הצבא הגרמנים והאיטלקים במהלך 1940, יהודי צפון אפריקה חוו על בשרם את מדיניות הגזע הנאצית, האיטלקית וממשלת וישי הצרפתית. בחלק הבא של הפעילות תיחשפו למספר עדויות אישיות של יהודים מצפון אפריקה.
עיבוד חוויית הצפייה
בעקבות הצפייה בסרטון עדות בחרו קלף שמייצג איך הרגשתם, וקלף נוסף שמייצג את המחשבות שלכם על הדמות בסרטון. שתפו את הקבוצה. משימה קבוצתית: בחרו כקבוצה קלף שמתאר האם וכיצד הצפייה בעדות השפיעה על העמדות שלכם או חידשה לכם, ביחס לנושא יהודי צפון אפריקה במהלך השואה.
יהודי צפון אפריקה והחברה הישראלית
יוסף דעדוש, ניצול מחנה ג’אדו ומזכיר ארגון יהודי לוב, החל להיאבק על פיצויים ליוצאי לוב בשנות החמישים. הוא פנה בנושא זה לנחום גולדמן, שהיה נשיא ההסתדרות הציונית העולמית באותה העת. הוא השיב לו:
"אל תתפסו טרמפ על נושא השואה, אתם לא הייתם חלק ממנה."
שאלות אפשריות לדיון:
1. למה לדעתכם השיב לו כך גולדמן?
2. מה זה אומר לדעתכם על יחסה של החברה הישראלית ליוצאי צפון אפריקה באותה העת?
3. מהי לדעתכם בעצם ההגדרה למונח "ניצול/ת שואה? לאחר קריאה משותפת של ההגדרה למטה - מה זה אומר לגבי יהודים מצפון אפריקה? ניצול שואה הוא אדם שנרדף על ידי המשטר הנאצי ובעלי בריתו בשל יהדותו במהלך מלחמת העולם השנייה. ההגדרה כוללת מי שחווה רדיפות, גירושים, כליאה במחנות, עבודות כפייה, או שהיה במסתור וזהות בדויה. בישראל, החוק מעניק זכויות לניצולי שואה בהתאם להגדרה זו.
צאצאי צפון אפריקה
זיכרון, הכרה, תיקון
נצפה יחד בסרטון המציג מספר צאצאים של יהודי צפון אפריקה, בו הם מדברים על משמעויות הזיכרון מבחינתם. במהלך הצפייה, אתם מתבקשים לכתוב משפט שהפתיע/ריגש/הכעיס אתכם במיוחד.
את המשפטים תעלו ללוח מקוון, אליו ניתן להיכנס באמצעות סריקת QR באתר הפעילות, או באמצעות הלינק הבא
סיכום
בשעה האחרונה למדנו על סיפורם של יהודי צפון אפריקה בזמן השואה. העמקנו בקשיים והסבל שחוו יהודי צפון אפריקה: עבודות כפייה, גירושים, רדיפות וכליאה במחנות - ודרך עדויותיהם יכולנו לחוש את עומק הכאב והכוח שלהם. זהו גם סיפור על המאבק המתמשך להכרה בסיפורם של יהודים אלה כחלק בלתי נפרד מהשואה, וההתמודדות עם תחושת הדחייה וההאדישות לסיפורם של יהודי צפון אפריקה.
סיפורם של יהודי המגרב הוא חלק בלתי נפרד מהסיפור הכללי של העם היהודי, והוא מזכיר לנו שזיכרון השואה הוא הינו מורכב וכולל בתוכו את כל קהילות ישראל שנפגעו באותה תקופה אפלה. המפגש עם העדויות והסיפורים הוא קריאה להמשיך ולשלב את קולן של קהילות נוספות בזיכרון המשותף שלנו, כדי להבטיח שכל קול ישמע וכל סיפור יסופר.